بررسی نقش آگاهی و آموزش کشاورزان در توسعه کشاورزی ارگانیک در میان گوجه فرنگی کاران استان البرز

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (300.04 K)
عنوان دوره: چهارمین کنگره علوم ترویج و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اقتصادکشاورزی دانشگاه پیام نور تهران
2استادیار رشته اقتصاد کشاورزی و 2 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اقتصادکشاورزی دانشگاه پیام نور تهران ، عضو هیئت علمی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصادکشاورزی و توسعه روستایی ،
3دانشیار رشته اقتصادکشاورزی و عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مرکز تهران
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی نقش آگاهی و آموزش کشاورزان در فرآیند توسعه کشاورزی ارگانیک در میان گوجه
فرنگی کاران استان البرز انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه گوجه فرنگی کاران استان البرز در سال زراعی 90-
89 می باشد که برای انجام تحقیق یک نمونه 90 تایی از تولیدکنندگان به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. اطلاعات به
دست آمده با استفاده از تحلیل توصیفی و تجزیه وتحلیل تبعیضی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد
که از میان 90 نفر از گوجه فرنگی کاران، 16 نفر نسبت به کشت ارگانیک آشنایی و 74 نفر نسبت به کشت ارگانیک
آشنایی نداشته اند. همچنین، اطلاعات کشاورزان رایج در زمینه های مدیریت مزارع ارگانیک، عملیات فنی و مقررات
کشت ارگانیک و فروش محصولات ارگانیک در سطح پایینی قرار دارد. علاوه بر این، کمبود دانش و مهارت برای
مدیریت مزارع ارگانیک یکی از موانع برای شروع کشاورزی ارگانیک ذکر شده است. نتایج تحلیل تبعیضی نشان داد
که متغیرهای میزان آشنایی درباره مدیریت مزارع ارگانیک، میزان تحصیلات، رعایت اصول بهداشتی، نگرش مثبت به
محیط زیست تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای میزان سن، میزان مصرف کود شیمیایی و سموم شیمیایی تاثیر منفی و
معنی دار بر تمایل به کشت ارگانیک دارد. با توجه به فقر اطلاعاتی موجود در زمینه کشاورزی ارگانیک میان
کشاورزان رایج، سازمان های دولتی و خصوصی میتوانند با آموزش کشاورزان و برگزاری کارگاههای آموزشی و
نیز حمایت مالی آنان در مراحل قبل از گذار و بعد از گذار به توسعه کشاورزی ارگانیک کمک نمایند.
کلیدواژه ها